Cezayir'e Yönelik Çevrim İçi Türkçe Eğitim Programlarımız Güçlenerek Devam Ediyor

Cezayir, Bosna Hersek, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Kosova ve Romanya başta olmak üzere dünyanın farklı üniversitelerinden Rektör ve Rektör Yardımcılarının katılımıyla gerçekleşen 2. Rektörler Konferansı kapsamında Üniversitemiz, mevcut iş birliklerini güçlendirirken yeni iş birliklerine de imza attı.

Üniversitemizin 2019 yılında Cezayir Blida 1 ve Blida 2 Üniversiteleriyle imzaladığı ikili iş birliği anlaşmasıyla hayata geçirdiği Çevrim İçi Türkçe Eğitim Programı, Cezayir’de yeni anlaşma imzalanan Mostagenem ve Oran 2 Üniversitelerinin de dahil edilmesiyle geniş bir gruba yönelik olarak devam ediyor. Üçüncüsü düzenlenecek olan Çevrim İçi Türkçe Eğitim Programı’nın açılış töreni, 2. Rektörler Konferansı’nda tüm davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Blida 2 Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak 2020-2024 yılları arasında gerçekleştirilen iki programda A1-A2 seviyesinden B1-B2 seviyesine kadar verilen Çevrim İçi Türkçe Eğitim Programı ile 20 öğrenciye B2 seviyesinde Türkçe eğitim sertifikası verilirken, 2 öğrenci ise Blida 2 Üniversitesinden Üniversitemize gelerek C1 seviyesini de tamamladı.

Bu yıl Blida 1, Blida 2, Mostaganem ve Oran 2 Üniversitelerden seçilen başarılı 10 öğrenci başta olmak üzere toplam 40 öğrenciye 26 hafta boyunca toplam 780 saat A1-A2 seviyesinden B1-B2 seviyesine kadar Türkçe eğitimi verilecek. Türkçe Öğretim ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda program kapsamında Cezayirli öğrencilere yönelik eğitim veren Üniversitemiz TÖMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Öznur Özdarıcı, program hakkında misafirlerimize bilgi verdi.

Dost ve kardeş ülke Cezayir ile giderek bağlarımızın daha da güçlü hale geldiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “2019’da Prof. Dr. Khaled Ramoul, Blida 2 Üniversitesinin Rektörüydü ve Türkçe eğitimine onunla başlamıştık ama şimdi Prof. Dr. Adel  Mezough ile devam ediyoruz. 2019 yılında bu projeye başladık ve projemiz düşündüğümden çok daha iyi bir noktaya geldi. Hem Kırıkkale Üniversitesi ekibimizin hem de Blida 2 Rektörümüz ve ekibinin çok önemli katkısı var. O yüzden Prof. Dr. Adel Mezough kardeşime şükranlarımı sunuyorum. İki eğitimin sonucunda Cezayir’deki öğrencilerin geldiği nokta şuydu: Bizim önemli şairlerimizin şiirlerini ve önemli yazarlarımızın kitaplarından pasajlar okudular. Tabii bu bizleri çok mutlu etti. Bizim kendi penceremizden baktığımızda gördüğümüzü Cezayir’deki paydaşlarımız da aynı şekilde görüyordur çünkü gençler kendi dillerinde birbirleriyle anlaşmaya başladıklarında yaptıkları çalışmalarda daha verimli sonuçlar alıyorlar. 2019’da Blida 2 ile başladığımız Çevrim İçi Türkçe Eğitim Programı’na son Cezayir seyahatimizde Mostaganem, Oran 2 ve Blida 1 Üniversiteleri de eklendi. Bizlerin Cezayir ile tarihsel olarak bağlarımız var ve dolayısıyla dört Cezayir üniversitesinin gençleri ile böyle bir çalışma yapmak bizleri mutlu ediyor. Bu toplantıyı vesile kılarak diğer paydaş üniversitelerimizle böyle bir çalışma yapmayı arzu ediyoruz. Bu işi devam ettirdiği için Prof. Dr. Adel Mezough’a teşekkür ediyorum. Cezayir’deki diğer üniversite rektörlerimize de selamlarımı gönderiyorum.” dedi.

Samimi duygu ve düşünceleri için Rektörümüze teşekkür eden Blida 2 Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adel Mezough ise Türkçe Eğitim Programı’nın hayırlara vesile olmasını diledi.