Tıp Fakültemizde “Çağımızın Hastalığı Obezite” Konulu Konferans Düzenlendi

  Üniversitemiz Tıp Fakültesi Prof. Dr. Dilek Kılıç Konferans Salonu’nda Obezite ve Diyabet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Çağımızın Hastalığı Obezite” konulu konferans düzenlendi.

  Üniversitemiz Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Obezite ve Diyabet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aşkın Güngüneş’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgut Deniz, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

  İstatistiki veriler eşliğinde obezite hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aşkın Güngüneş, “Obezite, vücutta fazla yağ birikimi ile karakterize, sağlığı olumsuz etkileyen, hastalık ve ölüm artışına neden olan kompleks ve multifaktöriyel bir hastalık olarak kabul edilir. Vücut yağ yüzdesini belirlemek kolay olmadığı için obezite, aşırı yağdan ziyade aşırı kilo olarak tanımlanmaktadır.  Günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci en önemli nedeni obezitedir. Dünya Sağlık Örğütü 2016 yılında, Türkiye’de 16.092.644 obez birey bulunduğunu ve %29,5 oran ile Türkiye’nin, Avrupa’da obezitenin en sık görüldüğü ülke olduğunu bildiriyor. Yapılan çalışmalar kilo vermenin obeziteyle ilişkili hastalıklar ve mortalite oranlarında azalmaya neden olduğunu göstermektedir. Kilo kaybından fayda görecek bireylerin ilk tedavisi diyet, egzersiz ve davranış değişikliğinin bir kombinasyonu olan kapsamlı bir yaşam tarzı müdahalesidir. Buna ilaveten uygun hastalarda farmakolojik tedavi, kilo vermeye yardımcı cihazlar (intragastrik balon gibi) ve bariyatrik cerrahi gibi tedavi seçenekleri de obezite tedavisinde kullanılmaktadır” dedi.

  Prof. Dr. Aşkın Güngüneş, obeziteye Metabolik Sendrom ve Prediyabet, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Dislipidemi, Hipertansiyon, Kardiyovasküler Hastalıklar, Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, Polikistik Over Sendromu, Kadın İnfertilitesi, Erkek Hipogonadizmi, Obstruktif Uyku Apne Sendromu, Astım/Reaktif Hava Yolu Hastalığı, Osteoartrit, Gastroozofajiyal Reflü Hastalığı, Safra Kesesi Taşı, Pankreatit, Depresyon ve Diğer Psikolojik Bozukluklar, Kanser (Özellikle dikkat çeken kanserler; kolon, postmenapozal meme, endometriyal, böbrek ve özefagus kanserleri) gibi bir çok hastalığın eşlik edebildiğini ifade etti.

  Konferans, Prof. Dr. Aşkın Güngüneş’in dinleyicilerin sorularını cevaplaması ve genel değerlendirme ile sona erdi.