Kırıkkale Üniversitesi
  • 30.Yıl
  • diploma eki
  • Tse ISO
  • Tse ISO 10002
  • Facebook
  • Twitter
  • Üniversitemiz
    • Rektörlük
      • Rektör
      • Rektörümüzden Mesaj
      • Rektör Yardımcıları
      • Rektör Danışmanları
      Yönetim
      • Yönetim Kurulu
      • Üniversite Senatosu
      • Genel Sekreter
      • Organizayon Şeması
      Üniversitemiz
      • Genel Tanıtım
      • Vizyon - Misyon - Değerler
      • Üniversite Logosu
      • Üniversite Yaşam Rehberi
      • Üniversite Sanal Turu
      • Otuzuncu Yıl
      • Kırıkkalem Dergisi
  • Öğrenci
    • Hızlı Erişim
      • Öğrenci Bilgi Sistemi
      • Merkez Kütüphane
      • E-Posta Girişi
      • Yemek Listesi
      Öğrencilerimiz
      • Akademik Takvim
      • Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı
      • Yönetmelik / Yönergeler
      • Engelsiz Yaşam Birimi
      • Öğrenci Bilgi Paketi
      • Öğrenci Toplulukları
      • Uluslararası Öğrenci Ofisi
      Dış İlişkiler
      • Erasmus Programı
      • Farabi Programı
      • Mevlana Programı
      • Bologna Süreci
      • Uluslararası Öğrenci Ofisi
      Eğitim İmkanları
      • Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Sürekli Eğitim Merkezi
      Aday Öğrencilerimiz
      • Yaşam Rehberi
      • Öğrenci Bilgi Paketi
      • Sosyal Tesisler ve Konukevi
      • Spor Tesisleri
      • Yerleşim Alanları
      • Ulaşım İmkanları
      • Beslenme İmkanları
      • Öğrenci Konseyi
      • Akademik Takvim
      • Barınma İmkanları
      • Sağlık Hizmetleri
      • Öğrenci Toplulukları
  • Akademik
    • Enstitüler
      • Fen Bilimleri Enstitüsü
      • Sosyal Bilimler Enstitüsü
      • Sağlık Bilimleri Enstitüsü
      Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Eğitim Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Güzel Sanatlar Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İslami İlimler Fakültesi
      • Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Spor Bilimleri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
      • Veteriner Fakültesi
      Yüksekokullar
      • Yabancı Diller Yüksekokulu
      Meslek Yüksekokulları
      • Adalet Meslek Yüksekokulu
      • Hacılar Hüseyin Aytemiz Meslek Yüksekokulu
      • Delice Meslek Yüksekokulu
      • Keskin Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
      • Kırıkkale Meslek Yüksekokulu
      • Fatma Şenses Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
      Etik Kurullar
      • Hayvan Deneyleri Etik Kurulu
      • Klinik Araştırmalar Etik Kurulu
      • Fen ve Mühendislik Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu
      • Sağlık Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu
      • Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu
      • Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Etik Kurulu
      • Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu
      Bölümler
      • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü
      • Enformatik Bölümü
      • Güzel Sanatlar Bölümü
      • Türk Dili Bölümü
      • Yabancı Diller Bölümü
      Birimler
      • BAP Koordinasyon Birimi
      • ÖYP Kurum Koordinasyon Birimi
      • YLSY Kurum Koordinasyon Birimi
      • Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü
      • ÖSYM Sınav Koordinatörlüğü
  • Araştırma
    • Birimler
      • Teknoloji Transfer Ofisi
      • Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
      • Kırıkkale Üniversitesi Teknopark
      • Proje Koordinasyon Ofisi

      Merkezler
      Kırıkkale Üniversitesi
      • Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü(KÜBTUAM)
      • Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Danışma Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırma Merkezi
      • Kanser Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Çocuk Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Tüketici Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Yaşlı Sağlığı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Obezite ve Diyabet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Yabancı Diller Öğretim, Araştırma ve Uygulama Merkezi
      • Yapı-Zemin Araştırma ve İnceleme Merkezi
      • Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi(TÖMER)
      • Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi(KAPUM)
      • Bilgisayar Sistemleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi(BİSAG)
      • Orta Doğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Arıcılık Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • İdari
    • Rektörlük Birimleri
      • İç Denetim Birimi
      • Özel Kalem
      • Kalite Koordinatörlüğü
      • İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyon Birimi
      • Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü
      Genel Sekreterlik ve Bağlı Birimler
      • Genel Sekreterlik
      • Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
      • İdari Mali İşler Dairesi Başkanlığı
      • Kütüphane ve Dok. Dairesi Başkanlığı
      • Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı
      • Personel Dairesi Başkanlığı
      • Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
      • Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı
      • Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanlığı
      • Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
      • Hukuk Müşavirliği
      • Güvenlik Müdürlüğü
      Hızlı Erişimler
      • EBYS Giriş
      • E-Posta Giriş
      • Yemek Listesi
      • Telefon Rehberi
      • Bilgi Edinme
      • Dilek Sikayet Öneri
  • Hızlı Erişim
    • Genel
      • Akademik Faaliyet Raporu
      • Yaşam Rehberi
      • Bülten
      • Sık Sorulan Sorular
      • Sosyal Tesisler ve Konuk Evi
      • Ara Buluculuk Komisyonu
      Sınav Koordinatörlükleri
      • ÖSYM Sınav Koordinatörlüğü
      • Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
      • Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
      • İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi
      Öğrenci
      • Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı
      • Öğrenci Bilgi Sistemi
      • Merkez Kütüphane
      • Uzaktan Eğitim Uygulaması
      • Akademik Takvim
      • Öğrenci Bilgi Paketi
      • Yemek Listesi
      • Dış İlişkiler Başkanlığı
      Personel
      • EBYS Giriş
      • EBYS ve E-İmza Yardım Sayfası
      • Telefon Rehberi
      • Yapı İşleri Arıza Bildirimi
      • Yemek Listesi
      • Antivirüs Kurulumu
      • Teknik Servis Hizmet Talep Formu
      Akademik
      • Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
      • Sürekli Eğitim Merkezi
      • ÖYP Kurum Koordinasyon Birimi
      • YLSY Kurum Koordinasyon Birimi
      • Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü
      • Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
      E-Posta
      • E-Posta
      • E-Posta Talep Formu
      İletişim
      • Dilek Sikayet Öneri
      İnternet
      • Şifre Değiştirme

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?

  • Anasayfa
  • Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
Facebook Twitter

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?



Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, “Ramazan orucu öğün düzenini değiştirmektedir. Öğlen öğününün atlanması, öğünler arasındaki sürenin uzaması besin alımı ve açlık-tokluk döngüsünü etkilemektedir. Ana öğünler arasındaki sürenin uzun olması özellikle gün ışığının sonlarına doğru açlık duygularını yoğunlaştırmaktadır. Ramazan’da beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri de değişmektedir. Ana bir öğün atlanmakta ve bu kısmen geceleri aşırı atıştırmalarla telafi edilmektedir. Ramazan’da uzun süreli açlık, ara öğünlerin kalkması ve toplam öğün sayısının azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlama eğilimi göstermekte ve ağırlık kontrolü zorlaşmaktadır. Ancak uygun bir beslenme programı ve doğru planlanmış egzersizlerle metabolizmanın yavaşlaması engellenebilmekte ve vücut ağırlığı kontrolü sağlanabilmektedir” şeklinde konuştu.

Ramazan’da bireyler arası enerji ve besin öğesi alımında farklılıkların görülmekte olduğunu ve bazılarında artma, bazılarında azalma gözlendiğini söyleyen Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, “Söz konusu ağırlık değişimi çoğunlukla ağırlık kaybı şeklindedir ve bu durum sirkadiyen ritmin bozulması, besin alımının azalması gibi farklı nedenlere bağlanmaktadır. Vücut ağırlığında artış söz konusu ise bu artışın fiziksel aktivite düzeyinin azalması ve/veya enerji alımının artmasına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ramazan orucunun vücut ağırlığı değişimi üzerindeki etkisi değişkendir ve vücut ağırlığında azalma veya hiç değişiklik olmaması en yaygın bulgulardandır. Bununla birlikte, bazı bireylerde alınan enerjinin fazlalığına bağlı olarak vücut ağırlığında artışa neden olmaktadır. Ramazan orucu ile vücut ağırlığındaki değişim bireyler arası farklılık, kültürel ve sosyal faktörler tarafından belirlense de genetik, epigenetik ve bağırsak mikrobiyomu gibi diğer faktörler de rol oynamaktadır. Ramazan boyunca ortalama 1-2 kg ılımlı ağırlık kaybı olmaktadır. Ancak Ramazan ayı boyunca kaybedilen ağırlık Ramazan'dan 4-5 hafta sonra geri alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ramazanla beraber beslenme düzenindeki değişimlerin beraberinde getirdikleri sorunlara değinen Prof. Dr.  Fatma Nişancı Kılınç, “Orucun ilk günlerinde beslenme düzenindeki değişim nedeniyle kan şekeri düşüklüğü, uyku hali, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dikkatsizlik, kabızlık, mide yanması gibi bir takım sağlık sorunları görülebilmektedir. Uzun süreli açlık sonrasında iftarda birden, hızlı besin alımı; hazımsızlık, şişkinlik ve karın dolgunluğuna neden olmaktadır. Ayrıca oruç sırasında tüketilen besinlerin türüne ve miktarına göre kabızlık şikâyetleri de görülmektedir. Bu semptomlar haricinde oruç tutan bireylerde, halsizlik ve baş ağrısı önemli ölçüde artmaktadır. Semptomlar arasında en sık görülen hazımsızlık ve karın şişkinliğidir. Bu komplikasyonların önlenmesi amacıyla tüketilen besinlerin türlerine dikkat edilmeli, beslenme düzeni ona göre oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Son olarak Ramazan’da beslenme önerilerine değinen Prof. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, “Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Bireysel tercihlere, mevcut beslenme alışkanlıklarına dayalı olarak sağlıklı beslenme çerçevesinde total enerji gereksiniminin %45-60’ı karbonhidratlardan, %10-20’si proteinlerden, %20-35’i yağlardan karşılanmalıdır. Doymuş yağ tüketimi (hayvansal yağlar) azaltılmalı, tekli doymamış yağ (zeytinyağı) tüketimi arttırılmalıdır. İftarda tek seferde büyük porsiyonlar tüketmek yerine, iftardan sonra belli aralıklarla azar azar küçük porsiyonlar tüketilmelidir. Yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir. Oruç dışındaki saatlerde en az 3 öğün yapılmalı sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Ramazan’da sahurun en önemli öğün olduğu unutulmamalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tüketilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir. Yemekler ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanmalı, kavrulmuş, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. İftarda; ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et, tavuk veya zeytinyağlı sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, kuru baklagilleri tercih etmeli ve bu yiyecekleri yoğurt, ayran, cacık, kefir, bol yeşillikli salata, birkaç dilim tam buğday/kepekli/çavdar ekmeği ile tüketilmelidir. İftarda tatlı tüketmek istendiğinde; yağda kızartılmış şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. İftarda ve sahurda; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk (şarküteri ürünleri) vb. gibi çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu tür besinler daha fazla susamaya neden olacağı için oruç tutmayı güçleştirecektir. Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasında susama hissi beklenmeden sık sık su içilerek günlük su gereksinmesi karşılanmalıdır.  Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, ayrıca sıvı ihtiyacını karşılamak için suya ek olarak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Sıcaklıkların etkisiyle artan terlemeye karşın yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Ayrıca posa içeriği yüksek olan besinleri (kuru baklagiller, tam tahıllar, sebzeler) tüketmeye özen gösterilmeli, iftardan sonra ara öğünlerde taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır ve kabızlığın önlenmesinde de etkili olacaktır” dedi.

Haberler

  • Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
    19.04.2022

  • Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan Üniversitemizin 2022-2026 Plan ve Hedeflerini Anlattı
    5.04.2023
  • Üniversitemizde Akreditasyon Çalışmaları Gözden Geçirildi
    7.04.2023
  • Rektörümüz, Kırıkkale'nin Gelecek 30 Yıllık Planını YÖK Başkanımıza Takdim Etti
    10.04.2023
  • Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut'a Kutlama Ziyaretinde Bulundu
    10.04.2023
  • Oyuncu ve Tiyatro Sanatçısı Batuhan Sezer, Öğrencilerimizle Tecrübelerini Paylaştı
    11.04.2023
  • Cakarta Devlet Üniversitesiyle İkili İş Birliği Anlaşması İmzalandı
    13.04.2023
  • Emekli Olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Özdemir İçin Üniversitemiz Senatosu’nda Veda Töreni Yapıldı
    14.04.2023
  • Diş Hekimliği Fakültesi Mezunlarımız Öğrencilerimizle Buluştu
    25.04.2023
  • Üniversitemizde Bayramlaşma Programı Düzenlendi
    25.04.2023
  • Üniversitemiz ile Avicenna Tacik Devlet Tıp Üniversitesi Arasında İkili İşbirliği Anlaşması İmzalandı
    3.05.2023
  • Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’i Ziyaret Etti
    3.05.2023
  • TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi Sona Erdi
    5.05.2023
  • Keskin Meslek Yüksekokulu Gezici Animasyon Ekibimiz 10. Etkinliğini Gerçekleştirdi
    11.05.2023
  • Üniversitemiz ile Letonya Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Üniversitesi Arasında İşbirliği Toplantısı Yapıldı
    11.05.2023
  • Üniversitemizden, Çölyakla Mücadele Günü Münasebetiyle Bilgilendirme Toplantısı ve Farkındalık Yürüyüşü
    11.05.2023
  • Üniversitemiz Kick Boks Takımı Şampiyonaya Damga Vurdu
    19.05.2023
  • Üniversitemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Üretimi İçin El Ele Verdi
    11.05.2023
  • Pakistan Wah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jameel-Un Nabi, Rektörümüzü Ziyaret Etti
    12.05.2023
  • Oyuncu ve Yazar Aslı Sevi, Usta-Öğrenci Buluşmaları’na Konuk Oldu
    15.05.2023
  • Keskin Meslek Yüksekokulu Gezici Animasyon Ekibi’nden Özel Çocuklarımıza Özel Etkinlik
    12.05.2023
  • Üniversitemizden, HELP Kursları Eğitimi
    12.05.2023
  • Hemşirelik Haftası Tıp Fakültemizde Kutlandı
    29.05.2023
  • Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Görev Yapan Hemşirelerle Bir Araya Geldi
    18.05.2023
  • Üniversitemiz Boks Takımı Madalyalar İle Şampiyonayı Tamamladı
    19.05.2023
  • Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Temsili Askerlik Töreni'ne Katıldı
    24.05.2023
  • Özel Öğrencilerimiz Hobi Bahçemize Konuk Oldular
    23.05.2023
  • 1. Uluslararası Tıp Öğrencileri Sempozyumu Üniversitemizde Gerçekleşti
    25.05.2023
  • Üniversitemizde ‘İletişim Becerileri ve Protokol Kuralları’ Konulu Eğitim Verildi
    23.05.2023
  • Mezunlarımız, Keskin Meslek Yüksekokulu Öğrencileriyle Bilgi ve Tecrübelerini Paylaştı
    26.05.2023
  • 4. Uluslararası Rekreasyon ve Spor Yönetimi Kongresi Başarıyla Tamamlandı
    29.05.2023
  • TS EN ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi Tamamlandı
    26.05.2023
  • Misafir Öğrencilerimiz Çeşnigir Köprüsü'nü Ziyaret Etti
    29.05.2023
  • Doktora Öğrencimizden Enerji Depolama Konulu Projede Önemli Başarı
    30.05.2023
Üniversitemiz

İletişim

  • Adres: Kırıkkale Üniversitesi Keskin Meslek Yüksekokulu Kırşehir Yolu 3.Km. 71800 Keskin/KIRIKKALE

  • Telefon: 0318 515 41 51 / 0318 515 41 52

  • Dahili telefon numaraları için tıklayınız

  • Öğrenci İşleri: 444 99 71 444 99 71 444 99 71

  • KEP : kirikkaleuniversitesi@hs01.kep.tr

Kırıkkale Üniversitesi
© Copyright 2016 Kırıkkale Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı